skip to Main Content

Waar mag je een zorgwoning bouwen?

Zorgwoning

Zorgwoning bouwen in het buitengebied

Een zorgwoning bouwen mag niet zomaar overal. Daar gelden strikte regels voor. En binnen de bebouwde kom gelden weer andere regels dan in het buitengebied. Het kan soms erg lastig zijn om al die verschillende regels uit elkaar te houden. Toch is het wel belangrijk dat de zorgwoning aan alle gestelde eisen voldoet. Daarom zetten we in dit blog op een rij wat de regels zijn voor het bouwen van een zorgwoning in het buitengebied.

Een zorgwoning bouwen zonder vergunning?

In het buitengebied heb je geen vergunning nodig wanneer je een zorgwoning wilt bouwen. Hiervoor moet de woning wel aan een aantal criteria voldoen. Een mantelzorgwoning wordt dan gezien als een bijbehorend bouwwerk. Voor een dergelijk bouwwerk is dus geen vergunning nodig. Houd er dan in ieder geval rekening mee dat de zorgwoning nooit groter mag zijn dan 150 vierkante meter.

Alleen bij mantelzorg

Een zorgwoning is een woning die je bij je eigen huis mag laten plaatsen. Dit mag alleen wanneer je mantelzorger voor iemand bent. Het is dus geen woning die je mag verhuren of mag gebruiken voor andere doeleinden. Ook als de mantelzorgrelatie over is, mag je de zorgwoning niet voor iets anders gebruiken. Ook is een zorgwoning altijd bedoeld voor één huishouden. Bewonen door meerdere huishoudens is niet toegestaan. Deze regels gelden altijd, waar je de zorgwoning ook wilt laten bouwen.

Het bouwbesluit

Wil je een zorgwoning in het buitengebied laten bouwen? Dan moet je hierbij ook rekening houden met de eisen die beschreven staan in het bouwbesluit. Hierin staan onder andere eisen over:

  • Gezondheid
  • Veiligheid
  • Milieu en isolatie

Heb je zelf al een zorgwoning gebouwd? Wij zijn erg benieuwd waar je dat hebt gedaan. En aan welke regels moest je je toen houden? Laat het weten via het contactformulier.

Latest Articles
[wpex_post_cards posts_per_page="3" ignore_sticky_posts="true" exclude_sticky_posts="true" card_style="simple_2" grid_spacing="25"]
Subscribe To Our Newsletter

Don't get left out of the loop, make sure you subscribe to our newsletter below so you can be notified of our latest insights, tips, tutorials, sales and more!

Discussion

Back To Top