skip to Main Content

Darmklachten bij zwangerschap

Zwangere Vrouw

Een onbezorgde tijd?

Je hoopt altijd dat je zwangerschap een mooie, onbezorgde tijd zal zijn, waarin je geniet van het kindje dat in je buik groeit. Maar soms komen er onprettig zwangerschapsklachten bij. Maag- en darmklachten komen vaak voor bij zwangerschap. In dit blog vertellen we je over het verschil tussen ‘normale’ zwangerschapsklachten en maag- en darmklachten waarmee je naar je huisarts moet gaan.

Veel voorkomende maag- en darmklachten bij zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kunnen de volgende maag- en darmklachten veel voorkomen:

  • Obstipatie
  • Maagzuur
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit

Obstipatie

Wanneer je baarmoeder groeit, worden je darmen aan de kant gedrukt. Soms veroorzaakt dit stekende buikpijn. Daarnaast werken je darmen tijdens de zwangerschap minder goed door de zwangerschapshormonen. Hierdoor kun je obstipatie (verstopping) krijgen. Het is daarom belangrijk om veel te drinken en vezelrijk te eten. In volkoren producten, groene groente en fruit zitten veel vezels.

Maagzuur

Brandend maagzuur is ook een klacht waar je tijdens je zwangerschap last van kunt krijgen. Door de zwangerschapshormonen wordt de afsluiting tussen je maag en je slokdarm namelijk slapper. Daarbij groeit je baarmoeder en gaat ze tegen je maag duwen. Wanneer je erg veel last hebt van brandend maagzuur, kun je je apotheek vragen of ze iets hebben dat geschikt is voor zwangere vrouwen.

Misselijkheid

Misselijkheid komt veel voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over wanneer je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent. Wanneer je misselijk bent, kan het helpen om kleine beetjes verspreid over de dag te eten. Vaak helpt het ook om ‘s ochtends een beschuit of cracker te eten voor je uit bed stapt.

Klachten om mee naar de huisarts te gaan

Sommige klachten zijn een reden om contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je bloed bij de ontlasting hebt, is het belangrijk dat je je huisarts om raad vraagt. Ook wanneer je misselijk bent, daarbij moet braken en niets binnen houdt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, zodat je niet uitdroogt. Twijfel je? Bespreek je klachten altijd met je verloskundige.

Testen bij darmklachten

Heb je het idee dat er iets met je darmen aan de hand is wat niet met je zwangerschap te maken heeft? Darmklachten.nl is een site waar je meer informatie over je darmklachten kunt vinden en waar je zelftesten kunt vinden.
Je kunt ze op Darmklachten.nl/testen aanschaffen om zelf te kijken of er iets aan de hand is. Vragen over dit artikel? Stel ze in ons contactformulier.

Latest Articles
[wpex_post_cards posts_per_page="3" ignore_sticky_posts="true" exclude_sticky_posts="true" card_style="simple_2" grid_spacing="25"]
Subscribe To Our Newsletter

Don't get left out of the loop, make sure you subscribe to our newsletter below so you can be notified of our latest insights, tips, tutorials, sales and more!

Discussion

Back To Top